HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

a MEDIRIS ON-LINE

SZAKINFORMÁCIÓS RENDSZERHEZ

 

A Magyarországon forgalomban lévő gyógytermékekről és étrend-kiegészítőkről a fogyasztókhoz eljuttatott információk sok esetben nem megfelelő minőségűek és nem szolgálják a megfelelő tájékoztatást.

A HC Pointer Kft. állandó szereplője a Dél-dunántúli régióban működő kutatási és fejlesztési programoknak. Társaságunk által fejlesztett szakmai információs rendszereknek, adatbázisoknak elsődleges célja, hogy az egészségügyi ágazat számos területén színvonalas szakmai hátteret biztosítsanak partnereik számára, valamint áttekinthető, gyors és szakmailag hiteles megoldásokat kínáljanak minden érdeklődő számára.

A megújító fejlesztéssel a HC Pointer Kft.-nek egy átfogó tájékoztatásnyújtás volt a célja, melynek eredményeként az érdeklődő a gyógyszerek mellett a piacon megtalálható gyógytermékekből és étrendkiegészítőkből, a MEDIRIS on-line szakinformációs rendszer segítségével rendszerezett és kontrollált szakinformáció birtokában, a számára legmegfelelőbb terméket tudja kiválasztani.

A megújult MEDIRIS on-line szakinformációs szolgáltatásunk teljes körű használatához a Windows Internet Explorer 8 böngésző Windows XP rendszer szükséges.

 

Jó egészséget kívánunk!

HC Pointer Kft.

 

Főoldal

 

A Főoldalról a „Készítmény keresés” menüpont vagy a lap alján lévő „Tovább” gomb segítségével juthat a készítményeket tartalmazó oldalra.

A MEDIRIS on-line szakinformációs rendszer tartalmának és működésének leírását a „Súgó” menüpont megnyitásával olvashatja.

 


Szakmai regisztráció: a regisztrációra a teljes körű kölcsönhatási adatok megtekintésekor van szükség, amely információ elsősorban a szakemberek (orvosok, gyógyszerészek) számára ad bővebb tájékoztatást. A sikeres regisztrációhoz minden kért adat kitöltése kötelező. A portálon található egyéb információ-tartalom regisztrálás és belépés nélkül megtekinthető.

 

Belépés: A regisztrált felhasználó a bejelentkezés után a kiválasztott termékek közötti esetleges kölcsönhatások részletes leírásait olvashatja, amely információk elsősorban az egészségügyi szakemberek számára készültek.


Elérhetőségek: üzenet küldésének lehetősége a portált fejlesztő társaság felé a mediris@pointer.hu címre. A felületen megadhatja saját e-mail címét. Várjuk kérdéseiket, észrevételeiket, amelyekre munkatársaink készséggel válaszolnak.

A honlap üzemeltetőjének egyéb elérhetőségei minden oldal bal alján olvashatók.


Készítmény keresés

A készítmények neve mellett látható azok kiszerelése, ATC kódja (anatómiai, gyógyászati és kémiai osztályozási rendszer), nyilvántartási száma (forgalomba hozatali engedély száma, notifikációs szám), típusa.

 

 

Ezen a felületen a készítmények között többféle módon lehet keresni.

-          A menüpontokkal kiválasztható az adott termékkör (cikkcsoport).

-          A „Recept nélkül kapható gyógyszerek” menüpont segítségével egy adott betegségcsoporthoz tartozó vénynélküli gyógyszerekre lehet keresni.

-          Keresés a készítmények neve alapján.

-          Keresés a készítmények hatóanyaga alapján. Ezt a szűrési feltételt a „Töröl” gombbal lehet megszüntetni.

-          A „Mindent töröl” gomb megszüntet minden szűrési feltételt.

 

Cikkcsoportok

„Minden termék”

Az adatbázisban található összes termék: gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, étrendkiegészítők, Homeopátiás készítmények, tápszerek.

„Gyógyszerek”

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet által hivatalosan közzétett készítményeket és adataikat tartalmazza.

„Gyógytermékek – étrendkiegészítők”

Ez a menüpont a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményekről és az étrendkiegészítőkről ad tájékoztatást.

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény (gyógytermék): olyan anyag vagy anyagkeverék, amely nem gyógyszer, de külön jogszabály alapján az arra illetékes hatóság nyilvántartásba vett, és gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagként forgalomba hozatalát engedélyezte (hiv.: 2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól).

Étrendkiegészítő (táplálékkiegészítő): a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan; adagolt vagy adagolható formában kerül forgalomba (például kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, adagolható por, ampulla, csepegtetős üveg vagy más hasonló por-, illetve folyadékforma, amely alkalmas kis mennyiség adagolására) (hiv.: 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet az étrendkiegészítőkről).

„Homeopátia”

A monokomponensű- és komplex homeopátiás készítményeket és adataikat tartalmazza.

„Tápszerek”

Az anyatej-helyettesítő és kiegészítő tápszerek, valamint a speciális (gyógyászati célra szánt) tápszereket és adataikat tartalmazza.

 

Recept nélkül kapható gyógyszerek”

A kereső a gyógyszereket az ATC kódokhoz igazodó osztályozási rendszer szerint csoportosítja. Egy-egy kategórián belül az azonos gyógyászati csoporthoz tartozó készítmények találhatók, egyes csoportok esetében további alábontásokkal (pl. Légúti betegségek).

 

Pl: Szűrési feltétel: „Gyógytermék-Étrendkiegészítő”

 

„Gyógyszerek”

 


Információ a kiválasztott készítményről

A kiválasztott készítmény mellett található piktogram Adatlap segítségével a kiválasztott készítmény Adatlapjára jutva a következő részletes adatok tekinthetők meg azonnal:

·         Hatóanyagnév

·         ATC kód

·         Forgalombahozatali engedély jogosultja

·         Tárolás

·         A készítmény fényképe

 

 

 

 

A további részletes információ az alábbi menüpontok segítségével tekinthető meg:

·         Betegtájékoztató

·         Helyettesíthetőség

·         Veszélyeztetett betegcsoportok

·         Kapcsolódó kölcsönhatások


Betegtájékoztató: a tájékoztató az alábbi információkat tartalmazza: összetétel, javallat, alkalmazás, tárolás, ellenjavallat, mellékhatás, figyelmeztetés, kölcsönhatás, gyártó/forgalomba hozatali engedély jogosultja, OGYI törzskönyvi szám/OÉTI nyilvántartási szám.

Helyettesíthetőség: a kiválasztott terméknek az OGYI által hivatalosan megadott helyettesítő termékei. Ezeknek a termékeknek a részletes információja szintén megtekinthető az „adatlap” piktogram Adatlap segítségével.


Veszélyeztetett csoport: a gyógyszerek (humán specialitás) alkalmazásakor esetlegesen jelentkező veszélyek, ellenjavallatok, megfontolandó szempontok figyelmeztető információja.

Kapcsolódó interakciók: azon termékek listája, amelyekkel a kiválasztott termék való együttes alkalmazásakor gyógyszerkölcsönhatás alakulhat ki. Ezeknek a termékeknek a részletes információja szintén megtekinthető az „információ” piktogram Adatlap segítségével.

 

Vissza gomb: A „Készítmény keresés” menüpont Minden termék kategóriához irányít.


Kölcsönhatás vizsgálat

A készítmények közötti kölcsönhatás vizsgálat felhívja a fogyasztó figyelmét a gyógyszerek, valamint gyógyszerek és gyógytermékek/étrendkiegészítők együttes alkalmazásakor fellépő kölcsönhatások veszélyeire.

A termékek nevének sorában található Interakcio piktogram segítségével kigyűjthetők azok a készítmények, amelyek közötti kölcsönhatás információra kíváncsi a fogyasztó. A kiválasztott termékek nevei a bal oldali „Kölcsönhatás vizsgálat” címszó alatt jelennek meg. Módosítani (törölni) a termék neve melletti  gomb segítségével lehet.

 

A lista alatti „Kölcsönhatás vizsgálat” gomb segítségével tekinthető meg a kiválasztott termékek közötti esetleges kölcsönhatás információja.


A kölcsönhatás teljes körű magyarázata

Az egyes termékek közötti kölcsönhatás részletes magyarázata       regisztráció/belépés után tekinthető meg. Több cikkpár közötti kölcsönhatás esetén az adott cikkpár nevére kattintva kapjuk meg a részletes információt. A kiválasztott cikkpár sora narancsszínnel kerül megjelölésre.

 

 

A termékek közötti kölcsönhatás három szakmai szempont alapján kerül   megállapításra:

1.     Hazai hivatalos alkalmazási előiratok kölcsönhatásokra vonatkozó előírásai alapján.

2.     Nemzetközi szakirodalmi állásfoglalások figyelembevételével.

3.     CYP 450 enzimrendszer alapján történő kölcsönhatás.

 


Regisztrációhoz kötött szakmai funkciók

 

Gyógyszerész szakemberek számára a regisztrációt követően az alábbi adatok és funkciók lesznek elérhetők:

-          Teljes körű kölcsönhatás vizsgálatnál a cikkpár alkalmazási előiratai egyenként megnézhetők, behíváskor a jelzett utaló kifejezés fejezete látható.

Készítményekhez kapcsolódó jellemzők

-          BNO kódok listája

-          ATC kódok főcsoportok és alcsoportjai

-          Forgalomba hozatali engedély jogosultja

-          Hatóanyagok

-          Szakorvos, és kapcsolódó Eü. rendeletek

-          Hatáserősség

-          Rendelhetőség (I, H, J, SZ, KP, Ú, V, VN)

Szűrési lehetőségek:

-          Recept nélküli

-          Törzskönyvből törölt (TT)

-          Törzskönyvezett (TK)

-          Közgyógy

-          Homeopátiás termékek keresése tünet szerint.

-          GYSE termékek ISO szerinti felosztása és kapcsolódó termékek

Kiválasztott készítmény adatai

-          Eü. rendelet, rendelhetőség

-          Hivatalos alkalmazási előirat

-          Támogatott ár

-          Támogatás